Oversiktsbilde cruiseskip i Bergen VPB Media

Fjordline har innstilt alle sine seilinger mellom Bergen og Hirtshals

Følgene av koronaviruset er store også for Bergen Havn. Foreløpig har cruiserederiene avbestilt sine planlagte turer til Bergen ut mai og deler av juni, og Hurtigruten har innstilt de fleste seilingene til og med 20. mai.

-Rederiene har så langt innstilt alle sine seilinger en måned eller to frem i tid, men slik situasjonen er nå er det ikke realistisk å tro at cruise og annen turisttrafikk er i gang igjen denne sommeren. Akkurat nå vet vi ikke om det i det hele tatt blir noen cruisesesong i 2020, sier havnedirektør Johnny Breivik.

Kanselleringer

I midten av mars besluttet Bergen kommune at utenlandske passasjerer og mannskap ikke får gå i land fra cruise og passasjerskip som ligger til kai i Bergen. I tillegg innførte politiet såkalt landlovnekt for utenlandsk mannskap. Det vil si at mannskap om bord i alle fartøy som ligger til kai, ikke får gå i land.

Dette medførte at cruiserederiene kansellerte alle seilinger i 30 dager, og Hurtigruten innstilte alle sine ekspedisjonscruise til slutten av april. Fjordline innstilte alle sine seilinger mellom Bergen og Hirtshals på ubestemt tid.

Nå har cruiserederiene forlenget kanselleringene til ut mai, og noen frem til 1.juli. Hurtigruten opplyste 6.april at de i første omgang forlenger driftsstansen i seks nye uker, og at i rutetrafikken mellom Bergen og Kirkenes blir 9 av 11 skip ute av drift til minst 20.mai

Inntektsbortfall på opp mot 50 millioner

-Vi føler med cruiserederiene, Hurtigruten, Fjordline og alle kundene våre som taper enormt med penger på denne situasjonen, sier Johnny Breivik. Situasjonen er vanskelig for alle, også for Bergen Havn. Vi regner med at store deler av året sesong blir berørt, og jobber med å håndtere et inntektsbortfall i Bergen Havn i størrelsesorden 30-50 millioner kroner, sier Breivik

– Både passasjerfergene og cruisetrafikken genererer betydelige inntekter til Bergen Havn. Vi jobber nå gjennom vår næringspolitiske interesseorganisasjon, Norske Havner, for å belyse denne situasjonen og synliggjøre kompensasjonsløsninger også for havner, sier Breivik.

I 2019 hadde Bergen besøk av rundt 600.000 cruisepassasjerer og 325 cruiseanløp. I 2020 skulle Bergen tatt imot 353 cruiseskip med totalt 700.000 passasjerer. Etter planen skulle et av verdens største cruiseskip, MS «Iona», ha besøkt Bergen 19 ganger i år.