Alle skip som skal inn og ut fra havnen i Bergen styres fra havnesentralen eller «tårnet» som det også blir kalt i Bergen Havn.

-Vi er en travel havn, og det gjør at det er så kjekt å jobbe her sier leder for maritim avdeling, Christian Hafstad.

Høsten er kommet til Bergen Havn, og cruisetrafikken til og fra byen har stilnet av. Men i havnesentralen på Hurtigruteterminalen i Bergen er det full aktivitet. I tillegg til å planlegge og styre skipstrafikken til Bergen jobbes det med mange andre oppgaver som håndtering av hittegods, farvannsforvaltning i Bergen og omegn, havnesikring og planlegging av arrangementer.

 

Aldri en kjedelig dag

-Arbeidsdagen er variert, og det er et vidt spekter av oppgaver, forteller Christian Hafstad. Han har vært leder for maritim avdeling det siste året, og før det jobbet han seks år som maritim koordinator i samme avdeling. I tillegg til de daglige gjøremålene jobber han og staben hans opp mot offentlige etater og private bedrifter som ønsker å få til noe i og rundt havnen

-Jeg har en helt fantastisk arbeidsplass, understreker Christian. På tvers av avdelingene jobber vi mot de samme målene og det er godt å “lande” prosjekter, både små og store.

 

Seilte i Karibien

38 år gamle Christian er utdannet sjøkaptein med 12 års fartstid til sjøs. Før han startet i Bergen Havn var han innom Color Line, Bergen tankers, Fylkesbaatane og rederiet Eidesvik.

-Et av mine mest spennende år til sjøs var da jeg jobbet for Eidesvik , om bord i  «Veritas Vantage» som styrmann, forteller han. Vi seilte på kortere kontrakter med forskjellige oljeselskap og oppdragsgivere. I et og et halvt år seilte vi rundt i Karibien. Først utenfor kysten av Cuba, deretter bar det videre til Curacao for verkstedsopphold. Vi hadde oppdrag utenfor kysten av Surinam, mobilisering i Bahamas før vi seilte gjennom Panama kanalen.

Men familieliv lar seg ikke så lett kombinere med jobb utenriks, så Christian valgte å gå i land for snart syv år siden. Det har han ikke angret på. Nå bor han i Åsane med kone og tre døtre, den yngste bare noen få uker gammel.

Med tre små barn og en hektisk jobb, blir det ikke så mye tid til fritidsaktiviteter. Men han er glad i turer i nærområdet med familien.

 Fra «tårnet» i Hurtigruteterminalen har han vidt utsyn mot innseilingen til Bergen.

-Utsikten fra kontoret er ikke noe å klage på, og vi følger skipenes innseiling til Bergen med argusøyne. Bergensere og andre skal være trygge på jobben vi gjør. Vi i maritim avdeling er gode i jobben vi gjør, slik at vi er rustet til de oppgaver som måtte komme vår vei.