Sikkerhetsinspektør Knut Fejerskov har hatt Bergen Havn som arbeidsplass i 40 år. Han kjenner havnen som sin egen bukselomme, og har oversikt over alt som rører seg i havneområdene.

Det er vår, og full aktivitet i Bergen Havn. Knut Fejerskov er på farten og inspiserer. Dokken, Skolten, Bontelabo, Jekteviken. Alle kaier og områder skal inspiseres og kontrolleres, og Knut er stadig på farten i den blå bilen med Bergen Havn logo på.

Han har jobbet i havnen siden han var 16 år, og ingen kjenner den bedre enn han.

Fra vedlikeholdsarbeider til sikkerhetsinspektør

-Jeg har jobbet rundt i hele havneområdet og med forskjellige arbeidsoppgaver. Da jeg startet for 40 år siden gikk det mest i vedlikeholdsarbeid og håndverksarbeid, og en periode var jeg signalmann på dykkerbåten før jeg de siste årene har jobbet som sikkerhetsinspektør, forteller Knut.

Han har ansvar for oppsyn med sikkerheten, noe som innebærer mange ulike arbeidsoppgaver.

Jobben består i alt fra å drive kontroll med sikkerheten, ha møter med sikkerhetsoffiserer om bord i besøkende cruiseskip og avdekke og følge opp skader på infrastruktur.

-Havnen skal være et trygt sted å være for alle, både tilreisende, innbyggere i Bergen, og de som har arbeidsplassen sin i havnen. Vi har klart å skape et trygt regime her, og sikkerheten er generelt god, understreker Knut.

Stortrives i Bergen Havn

Selv setter han stor pris på jobben sin, og trekker frem det kjekke i at ingen arbeidsdag er lik den andre. Oppgavene er varierte, og det skjer mye i løpet av dagen.

-Jeg  har trivdes fra dag en i Bergen Havn. Dette er en fantastisk arbeidsplass med kjekke arbeidsoppgaver og ikke minst gode kollegaer. Tidene og arbeidsoppgavene har endret seg, men det har vært like kjekt uansett hvilke arbeidsoppgaver jeg har hatt. Men kollegaene har nok vært det jeg har satt mest pris på, understreker Knut.

Knut er Bergenser på sin hals, oppvokst på Landåstorget og skolegang på Ulriken skole. Men selv om han er bergenser, er det hytten på Sotra som er fristedet. Her er det mye vedlikeholdsarbeid å ta seg av, noe som er midt i blinken for Knut.

-Før i tiden drev jeg både med vektløfting, seiling og fotball. Litt rusk med helsen gjør at jeg ikke er så aktiv sportslig lenger, men på hytten får jeg både brukt kroppen og hendene på en god måte. I tillegg har han både barn, barnebarn og to hunder han må følge opp.

Som sikkerhetsinspektør kan man møte vanskelige situasjoner og eventuelle konflikter. Hvordan løser man det?

Det meste løser seg med et smil, sier Knut. Det har vært min tilnærming hele veien, og det funker bra, sier han med et smil.