– Det som er så bra er at jobben er variert. En dag maler jeg et kontor, så kjører jeg vannbilen for å forsyne skip med vann. Neste dag jobber jeg gjerne med å male kaiskinnene langs kaiene i Bergen, forteller Mohamed Hallak.

Denne dagen er det ikke vær til å male kaiskinner eller jobbe ute. Det er skikkelig bergensk høstvær, og derfor har Mohamed fått i oppdrag å male vegger inne i Hurtigruteterminalen. Han er snart ferdig med sparklingen, og når det er tørt venter malingen. I mellomtiden kan han gjøre andre arbeidsoppgaver.

– Det er alltid nok å gjøre, og jeg liker både å jobbe ute og inne.

Nytt liv i Bergen

Det var ikke jobb som maler i Bergen Havn han så for seg da han vokste opp i Saraqeb, Idlib i Syria. Mohamed utdannet seg til kokk, og jobbet som det i hjemlandet før krigen tvang han på flukt til Norge. Her bodde han ulike steder til han bosatte seg i Bergen i 2011. Bergen er blitt hjemme, med nytt rekkehus i Åsane, samboer og to barn på tre år og fem uker.

– Og hvorfor ble det fagbrev i maling og tapetsering i stedet for en jobb som kokk?

– Det er ikke så lett å livnære seg som kokk i Norge når man er god på å lage mat fra Midtøsten, smiler Mohamed. Tilfeldighetene gjorde at han fikk sommerjobb i Bergen Havn, og senere fast ansettelse i 2015. Året etter tok han fagbrev i maling og tapetsering.

Faren drept i krigen

Selv om Mohamed trives i Bergen, savner han familien sin i Syria. Faren ble drept av en militsgruppering for to år siden, noe Mohamed fikk vite om  via nyhetssendinger fra hjemlandet.

Mohamed Tallak fikser veggene i Hurtigruteterminalen.

– Det var forferdelig at min far ble drept, men jeg kjenner mange som har mistet hele familien. Nå har jeg heldigvis min lille familie i Bergen, og selv om sønnen min holder meg våken hver natt så er jeg heldig.

–  Jeg gleder meg hver dag til å gå på jobb i Bergen Havn. Folkene jeg jobber med er også blitt min familie, sier Mohamed Hallak.