Publisert: 14.08.24

Velferdssenter for sjøfolk i Bergen-et kjærkomment tilbud

Velferdssenter for sjøfolk i Bergen-et kjærkomment tilbud
-Welcome inn. Nice to see you. Pensjonist og frivillig Kjell Rossland står i døren til velferdssenteret for sjøfolk i Jekteviken i Bergen, og ønsker velkommen inn.

Noen hundre meter fra det lille hvite huset som huser senteret, ligger cruiseskipet Norwegian Prima til kai. Skipet har plass til rundt 4000 passasjerer, og har et mannskap på 1400.

-Det er første gang jeg er her, forteller Aileen Castillo fra Filippinene. Hun og to kollegaer har akkurat kommet inn, og er i gang med å kontakte familie og venner i hjemlandet.

For Aileen og kollegaene er senteret et kjærkomment tilbud. Her kan de slappe av, kontakte familie og venner, drikke en kopp kaffe og prate med hverandre.

Basert på frivillighet

- I fjor hadde vi besøk av nærmere 2000, og så langt i år har det vært rundt 1000 personer innom dørene, forteller Kjell Rossland. I dag har vi hatt mannskap fra Brasil, India, Filipinene og Sør- Afrika innom. Han er en av rundt 10 frivillige som jobber på senteret i Jekteviken. I tillegg til å administrere besøkene, tilbyr de kaffe, noen ganger vafler, og i dag er det sjokoladekjeks i skålen.

Ken Rossland er en av flere frivillige som jobber på sjømannssenteret i JektevikenKen Rossland er en av flere frivillige som jobber på sjømannssenteret i Jekteviken

Senteret, som er drevet av Den indre Sjømannsmisjon, er at av to velferdssentre i Bergen for utenlandske cruiseskip-ansatte. I tillegg til Jekteviken, er det også et senter i Skuteviken. Sentrene blir drevet på frivillig basis, mens husleien blir dekket av Den indre Sjømannsmisjon. Det er også lignende sentre andre steder i Norge. Sentrene får noe støtte fra havnene der skipene ligger, og fra andre organisasjoner, men de får ingen offentlig støtte.

I år har Bergen Havn bidratt med 50 000 kroner til senteret i Jekteviken. Bergen Havn er Norges største cruisehavn, og de største skipene legger til nettopp i Jekteviken.

- Vi synes Den indre Sjømannsmisjon gjør et viktig arbeid for mannskapet om bord på cruiseskip, sier havnedirektør Michal Forland i Bergen Havn. Senteret er drevet av frivillige som står på for å gi de besøkende et godt tilbud, og de er avhengige av støtte fra oss og andre for å kunne fortsette arbeidet.

Viktig arbeid

-Vi er veldig takknemlige for støtten fra Bergen Havn og andre som bidrar til å kunne opprettholde disse velferdssentrene. Dette er et stort og viktig arbeid for oss, forteller styreleder i Den indre Sjømannsmisjon, Pål Vigmostad. Men uten de frivillige så hadde det ikke gått rundt, understreker han.

For frivillig Kjell Rossland er arbeidet givende, og ekstra stas er det når det kommer noen som snakker portugisisk. Han har bodd i Brasil, og snakker språket. Men man kommer langt med engelsk også, forteller han.

Gratis strikkeluer til mannskapetGratis strikkeluer til mannskapet

- Vi hjelper også turister, siden mange av cruiseturistene går forbi her. De spør blant annet om veien til sentrum, og om vi har tips til attraksjoner. Da er vi ikke vonde og be. Men senteret-det er forbeholdt sjøfolkene, sier Kjell Rossland mens han geleider noen flere sjøfolk inn i det lille hvite trehuset i Jekteviken.

Del dette innlegget